Projecten
Sucr'Eau
Lopend project
Wat is Sucr'Eau?
Sucr’Eau is gericht op het vinden van effectieve scheidingstechnologie om zetmeel en suikers terug te winnen uit het blancheerwater dat tijdens de verwerking van aardappelen tot friet wordt gebruikt. De warmte uit het water is mogelijk elders in de fabriek toepasbaar. Het valorisatiepotentieel van de zetmeel en suikers wordt nader onderzocht. Het water is na afloop te hergebruiken.
De kennis die in dit project wordt opgedaan, wordt aan de
hand van workshops, demo’s, en events gedeeld met de deelnemers aan dit
project. Behalve aardappelverwerkers, kunnen dat ook watertechnologiebedrijven
en leveranciers van sensoren zijn. In een later stadium kunnen de
technologische oplossingen wellicht ook ingezet worden voor voedingsprocessen
met gelijkaardige suikerrijke stromen (zoals de suikerbiet- en/of
zuivelindustrie).
Concrete doelen
-
Karakterisering van het blancheerwater in functie van de waterbehandelingstechnologie en hieraan gekoppelde technologieverkenning.
-
Benchmarking en kostenbaten-analyse van de verschillende watertechnologieën.
-
Via on-site cases de geselecteerde technologie(ën) optimaliseren, demonstreren en implementeren.
-
Karakterisering en valorisatiepotentieel van de onttrokken nevenstromen en geselecteerde watertechnologie(ën) voor vergelijkbare suikerstromen.
- Brede kennisverspreiding naar de reële en ruime doelgroep onder meer via workshops, demo’s, en events.
Verwachte resultaten en impact?
De resultaten van het onderzoek worden na overleg met de gebruikersgroep gevalideerd via cases. Hieruit worden de best practices gehaald die voldoende gevalideerd en gevaloriseerd zijn om verder te verspreiden naar de brede doelgroep. Door demo’s en netwerkevents wordt de voedingsindustrie en de watertechnologie industrie samengebracht om de implementatie van de technologie(ën) te bewerkstelligen. Voor de aardappelverwerkers is de belangrijkste economische impact te verwachten op vlak van waterhergebruik (minstens 10% als streefdoel, maar na optimalisatie toch zeker 30 tot 40% ) ter hoogte van de blancheerstap. De economische impact voor de watertechnologiebedrijven is duidelijk gericht op opportuniteiten om installaties te verkopen aan de aardappelverwerkers, met mogelijks een spillover naar andere bedrijven met suikerrijke stromen en naar de groenten- en chipsindustrie. Grofweg wordt een investering van minstens 1 miljoen EUR verwacht in de eerste jaren na afloop van het project.
Vragen? Neem contact op!
Voor meer info, neem contact op met Matthias Mertens.
- Matthias Mertens
- matthias.mertens@watercircle.be