Aquaflanders en UGent onderzoeken online microbiologische monitoring van drinkwater

Aquaflanders en UGent onderzoeken online microbiologische monitoring van drinkwater

CMET

27/05/2020

Samen sterk: Vlaamse drinkwaterbedrijven en UGent bundelen de krachten om antwoorden te geven op de uitdagingen van morgen 

Ons kraanwater komt regelmatig in de kijker omdat het niet alleen goedkoop en milieuvriendelijk is, maar ook steeds van prima kwaliteit. Het garanderen van de drinkwatervoorziening is enkel mogelijk dankzij de dagelijkse, niet aflatende inspanningen van de drinkwaterbedrijven. Net zoals het water dat ze leveren, staan onze deze bedrijven nooit stil: ze werken samen met kennisinstellingen aan nieuwe technologieën voor de continue kwaliteitsbewaking van ons drinkwater. Momenteel worden innovatieve sensoren getest die de kleinste verontreinigingen, zoals bacteriën, waarnemen in stromend water. Het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie (CMET) van de UGent werkt hieraan mee (Prof. Nico Boon en Prof. Bart De Gusseme). 


De kwaliteit van het leidingwater wordt sterk gecontroleerd. Zo worden er in Vlaanderen jaarlijks zo’n 11.000 stalen genomen bij klanten aan de kraan en worden op al die stalen tot 42 kwaliteitsparameters geanalyseerd (VMM, rapport kwaliteit drinkwater, 2018). Bovendien worden er extra controles uitgevoerd op alle productiecentra, reservoirs en watertorens, waarbij het mogelijk is om honderden verschillende stoffen te meten. 

Om deze kwaliteit te blijven garanderen en te bewaken, testen CMET en de drinkwaterbedrijven nu snellere en preciezere methoden om de microbiologische waterkwaliteit te meten. Doctoraatstudente Jorien Favere en master thesisstudente Fien Waegenaar voerden samen met FARYS, De Watergroep, Pidpa en Water-link een groot vergelijkend onderzoek uit van snelle sensoren die continu de microbiologische waterkwaliteit kunnen monitoren. Enzymatische methoden, optische toestellen en flow cytometers werden in een productiecentrum van drinkwater getest. Dit onderzoek is uniek in omvang en een primeur in de samenwerking tussen de drinkwaterbedrijven en UGent in wetenschappelijk onderzoek. De resultaten zullen in Fien’s thesis worden gedeeld met AquaFlanders, de sectororganisatie van Vlaamse waterbedrijven, en door CMET worden gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur. 

Onderzoek en innovatie is voor de sector steeds belangrijker. De meeste Vlaamse drinkwaterbedrijven zijn daarom lid van het onderzoeksplatform CAPTURE waarbij kennisinstellingen zoals de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Vito samenwerken met de bedrijven om de uitdagingen van morgen aan te gaan (www.capture-resources.be). In de toekomst willen we nog intensiever samenwerken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom hebben UGent, CAPTURE en AquaFlanders een projectvoorstel ingediend bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) voor fundamenteel onderzoek naar de biostabiliteit van drinkwater. 

Om deze kwaliteit te blijven garanderen en te bewaken, testen CMET en de drinkwaterbedrijven nu snellere en preciezere methoden om de microbiologische waterkwaliteit te meten. Doctoraatstudente Jorien Favere en master thesisstudente Fien Waegenaar voerden samen met FARYS, De Watergroep, Pidpa en Water-link een groot vergelijkend onderzoek uit van snelle sensoren die continu de microbiologische waterkwaliteit kunnen monitoren. Enzymatische methoden, optische toestellen en flow cytometers werden in een productiecentrum van drinkwater getest. Dit onderzoek is uniek in omvang en een primeur in de samenwerking tussen de drinkwaterbedrijven en UGent in wetenschappelijk onderzoek. De resultaten zullen in Fien’s thesis worden gedeeld met AquaFlanders, de sectororganisatie van Vlaamse waterbedrijven, en door CMET worden gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur. Onderzoek en innovatie is voor de sector steeds belangrijker. De meeste Vlaamse drinkwaterbedrijven zijn daarom lid van het onderzoeksplatform CAPTURE waarbij kennisinstellingen zoals de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Vito samenwerken met de bedrijven om de uitdagingen van morgen aan te gaan (www.capture-resources.be). In de toekomst willen we nog intensiever samenwerken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom hebben UGent, CAPTURE en AquaFlanders een projectvoorstel ingediend bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) voor fundamenteel onderzoek naar de biostabiliteit van drinkwater.

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial