Naar een duurzaam watergebruik in de textiel industrie

Leestijd: 4 minuten

Naar een duurzaam watergebruik in de textiel industrie

Waterleau

31/05/2021

Sapphire Textiles, een van ‘s werelds grootste fabrikanten van natuurlijke en synthetische garens, deed beroep op de Waterleau expertise voor de waterzuivering van haar grootste productie site in Lahore. Een huzarenwerk, met dank aan COVID-19.

 

Textiel. De op één na grootste water gebruiker.

De kledingsindustrie is wereldwijd de grootste water verbruiker na de landbouw. En 20%  van de wereldwijde vervuiling van zuiver water wordt veroorzaakt door verf- en appreteermiddelen die de textielindustrie gebruikt. Bleken, verven en bedrukken van textiel zijn de meest vervuilende stappen in het productieproces. Zware metalen, zoals chroom worden veelvuldig gebruikt. Resten van de verfchemicaliën eindigen in het afvalwater van fabrieken en belanden uiteindelijk in beken en rivieren.

Nood aan zelfregulering

De textielindustrie is zich van het probleem bewust. De impact van de vervuiling werd heel concreet zichtbaar, de bewustwording van de consument en de druk van retailgroepen alsmaar groter. Deze evolutie noopte de industrie tot verregaande zelfregulering en tot het oprichten van een groen charter, het Zero Discharge of Hazardous Chemicals Program (ZDHC). Opgericht in 2011, had het de ambitie om tegen 2020 duurzame alternatieven voor de meest schadelijke chemicaliën te adopteren en het probleem van het sterk vervuilde afvalwater aan te pakken.

Expertise in industriële afvalwater zuivering

Waterleau heeft een stevige reputatie uitgebouwd in het zuiveren van afwalwater uit de textielindustrie. Haar biologische, fysico-chemische en advanced oxidation process (AOP) oplossingen helpen de ecologische voetafdruk en de water efficientie te verbeteren in elke stap van het productieprocess: van het spinnen en weven, over het verven en bedrukken tot en met de vervuiling door de confectie. Zo zuivert Waterleau dagelijks 70.000 m³ afvalwater in de textielindustrie. Onder andere voor de MISR Spinning and Weaving Company, de grootste kantoenspinnerij in Egypte. Kleinschaliger, maar niet minder complex is de waterzuivering bij Vlisco Ghana, producent van de vermaarde Wax Hollandais en Java Wax stoffen met felle prints. Ook Coats Vietnam, een van de grootste producenten van natuurlijke en synthetische garens, doet beroep op de Waterleau expertise. 

Sapphire Textiles: van labo opstelling naar full scale.

Sapphire Textiles, Pakistan’s grootste textielgroep, stelt 15.000 mensen te werk en exporteert garens en stoffen naar meer dan 35 landen. Ook Sapphire Textiles heeft het ZDHC charter onderschreven. In 2017 contacteerde de textielreus Waterleau voor de behandeling van haar afvalwater. In de loop van 2018 werden op geregelde tijdstippen stalen afvalwater vanuit Lahore naar het Waterleau labo in Wespelaar verstuurd. Waterleau deed onderzoek naar de organische vervuiling, en naar de aanwezigheid van kleurstoffen en zware metalen. Op basis van de onderzoeksgegevens bouwde Waterleau op labo schaal een aangepaste biologische zuiveringsinstallatie gebaseerd op twee bedrijfseigen technologiën: de Waterleau LUCAS continue SBR technologie gevolgd door een Krofta DAF flotatie. De combinatie van de twee processen laat toe om 10.000 m³/dag afvalwater te zuiveren en de organische belasting in het geloosde afvalwater terug te dringen van 2.000 mg/l naar 80 mg/l met een fosforgehalte van nog slechts 0,5 mg/l, en een gehalte aan zwevende deeltjes (TSS) van net onder de 15 mg/l. Ook kon Waterleau de kleurverontreining herleiden tot onder de ZDHC normering. De LUCAS tank oogt indrukwekkend. Met een doorsnede van 56 meter is het de grootste plug & play LUCAS constructie door Waterleau opgebouwd uit geëmailleerde stalen platen.

 

Maximale integratie van bestaande Sapphire waterzuivering.

Om de investeringen te drukken werd de bestaande Sapphire waterzuivering maximaal geïntegreerd in de nieuwe installatie.  Buffertanks en klaringtanks van de oorspronkelijke waterzuivering alsook delen van het slibontwateringsproces konden mits minimale aanpassingen aangepast worden aan de nieuwe combinbatie van de LUCAS biologische waterzuivering en Krofta DAF flotatie.