NutriChoice

Leestijd: 2 minuten

NutriChoice

Universiteit Antwerpen

31/03/2023

Wist je dat het voedselsysteem in Vlaanderen erg inefficiënt is? 86% van de stikstof (N) en fosfor (P) die we in meststoffen gebruiken, gaat verloren voordat het op ons bord komt. Het NutriChoice project wil hier verandering in brengen door de circulariteit in onze regio te vergroten.

We hoeven niet helemaal opnieuw te beginnen: we weten al waar het zinvoller is om te recyclen. Recente materiaalstroomanalyses hebben aangetoond dat geconcentreerde afvalstoffen – zoals mest-, voedselverwerkingsafval en rioolslib – het hoogste recyclingpotentieel hebben. We hebben ook een breed scala aan innovatieve technologieën om N en P uit deze stromen terug te winnen. Het ontbreekt ons echter nog steeds aan effectieve interventiestrategieën om een transitie naar een duurzamer N- en P-beheer in Vlaanderen te bevorderen.

NutriChoice zoekt naar oplossingen voor dit probleem. Het project is een samenwerking tussen het departement Bio-ingenieurswetenschappen (Prof. Vlaeminck, Dr. Spiller) en het departement Milieu-economie (Prof. Van Passel), aan de Universiteit Antwerpen. Julia Santolin, een FWO-aspirant, is de hoofdonderzoeker.

De eerste stap is het analyseren van de drijfveren die onze huidige nutriëntenstromen vormgeven. We moeten begrijpen hoe relevante actoren technologieën toepassen voor de behandeling van hun afval en afvalwater. We willen met name begrijpen wat hun technologische keuzes beïnvloedt met betrekking tot de behandeling/herstel van N en P.

Werk je in de veehouderij, voedselverwerking of afvalwaterzuivering? We zouden graag spreken met de milieucoördinator, of iemand met expertise op het gebied van afval(water)behandelingstechnologie in uw bedrijf. Het interview zal ongeveer 30 minuten duren. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld en alleen voor academische doeleinden gebruikt. Verder zal jouw naam of die van jouw organisatie niet worden vermeld, tenzij anders overeengekomen.

Wat haal je hier uit? Wij kunnen een benchmarking leveren tussen de afval(water)behandeling van jouw bedrijf en die van andere bedrijven in dezelfde sector (deze gegevens worden uiteraard geanonimiseerd). Je kan zien of je in de groep van de innovators, early adopters of late adopters zit. Bovendien kunnen we een lijst met innovatieve technologieën delen om N en P in jouw bedrijf terug te winnen. Dit kan belangrijke inzichten opleveren in hoe je jouw afval(water)verwerking kan verbeteren tot b.v. kosten besparen op grondstoffen, milieuduurzaamheid verbeteren, maatschappelijk verantwoord samenwerken of nieuwe producten verkopen.

Als je een bijdrage wilt leveren, stuur ons dan een e-mail zodat we een (online) bijeenkomst kunnen plannen. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking. Samen kunnen we circulariteit in Vlaanderen naar een hoger niveau tillen!

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial