Infosessie zoutreductie in proceswater(behandeling)
3 juni 2019
Zoutconcentraties in proceswater(bereiding) vormen in de industrie vaak een uitdaging met betrekking tot lozing en hergebruik. In dit kader organiseerden wij de infosessie omtrent zoutreductie bij proceswater(behandeling) op 3 juni in de gebouwen van de Pidpa. Met zo’n 90 deelnemers, konden we opnieuw spreken van een succes.
De infosessie werd ingeleid door het watercircle.be-team. Het KO-Water project werd er opnieuw toegelicht. Vervolgens kwam Koen Huysman, tevens onze gastheer, van Pidpa aan bod. Hij lichtte de adsorptieve ontijzering methode die Pidpa verkoopt toe. Daarbij ging hij in op hun DBFMO mogelijkheden en twee praktijkcases. Vervolgens kwam Daan Vandeplassche aan bod van de firma Hydris. Hij lichtte toe hoe kalk in ons water terechtkomt en wat de problemen zijn die hiermee gepaard gaan. Hij lijstte voor ons een aantal oplossingen op om kalk efficiënt uit proceswater te verwijderen en ging verder in op ionenuitwisseling als ontharding. Vlak voor de pauze vertelde Marjolein Vanoppen (IMPROVED), die onderzoek doet naar waterbehandelingstechnieken aan de UGent, ons over het hergebruik van regeneratiezout van ontharding in het kader van het Blauwe Cirkel project (TNAV, 2012 – 2016). Ze vertelde ons wat zij had onderzocht in het Blauwe Cirkel project van watercircle.be (toen onder de naam TNAV) op pilootschaal en hoe dit kan worden toegepast in de industrie.
Na de pauze kwamen nog twee sprekers aan bod. Ten eerste sprak Arnaud Nauwelaerts (Suez) over de EDR-technologie in vergelijking met NF/RO. Met deze technologie kan je tot op bepaalde concentraties zout verwijderen uit water, met weinig onderhoud. Deze techniek is klaar voor toepassingen in de industrie en voorbeeldcases kwamen aan bod. Als laatste spreker was het aan de beurt van Thierry Heyman (Wateris). Hij licchtte het innovatieve product de MOL®-katalysator toe. Hij vertelde ons hoe Wateris in zijn werk gaat, wat zij aanbieden en gaf een aantal voorbeeldcases van succesverhalen met de katalysator.
De presentaties van de infosessie kunt u bekomen door te mailen naar info@watercircle.be:
- Welkomstwoord en KO-Waterproject – watercircle.be
- Biologisch-adsorptieve ontijzering – Koen Huysman, Pidpa
- Zout- en waterbesparingen bij ontharding via ionenwisseling – Daan Vandeplassche, Hydris
- Recuperatie van zoutstromen voor regeneratie van ontharders – Marjolein Vanoppen
- NF/RO en EDR – Arnaud Nauwelaerts, Suez
- MOL®-katalysator – Thierry Heyman, Wateris
Tijdens de pauze en op de netwerkreceptie nadien was er voldoende tijd voor de eindgebruikers en de technologieleveranciers om vragen aan elkaar te stellen. Hopelijk heeft u er net zo van genoten als wijzelf!