Projecten: Smart WaterUse

Projecten

Smart WaterUse

Lopend project
Wat is Smart WaterUse?

Het Smart WaterUse project wil bedrijven in staat stellen hun water- en droogte-gerelateerde risico’s aan te pakken en hierdoor een waterbewust bedrijf te worden dat slimmer omgaat met hun waterbeheer.

De primaire doelgroep van dit project zijn waterafhankelijke bedrijven die zich nog niet (of niet genoeg) bewust zijn van hun waterbeheer en geen idee hebben op welke (droogte)maatregelen ze best eerst inzetten. Bedrijven die wel al actief inzetten op een slim waterbeheersysteem kunnen nog altijd via dit project nieuwe tools/technologieën ontdekken om te implementeren. In eerste instantie wordt gefocust op bedrijven, zowel KMO’s als GO’s, uit de (zee-)voeding-, aquacultuur-, textiel- en toerismesector.

De secundaire doelgroep van dit project zijn watertechnologiebedrijven, zowel KMO’s als GO’s, die oplossingen kunnen bieden aan de waterafhankelijke bedrijven, zowel op vlak van consultancy als bij het effectief investeren in technologie.

De concrete doelen
Verwachte resultaten en impact?

De WATERBAROMETER zal bedrijven op een eenvoudige maar doordachte manier een idee geven van hun kwetsbaarheid voor waterrisico’s. De tool zal generiek worden ontwikkeld op basis van input van de begeleidingsgroep en vervolgens breed kenbaar worden gemaakt aan de ruime doelgroep. Door demo’s, workshops en netwerkevents zullen de doelgroep bedrijven en de watertechnologie industrie worden samengebracht om de implementatie van watertechnologie(ën) te bewerkstelligen (bv. alternatieve waterbronnen behandelen tot proceswater, afvalwater zuiveren voor hergebruik). Zodoende zal na het invoeren van een bepaalde watermaatregel, het bedrijf een betere score krijgen via de WATERBAROMETER, wat een verlaging van hun waterrisico’s betekent. Economisch kan dit voor de doelgroep bedrijven resulteren in productiebehoud of productiestijging, jobbehoud of jobcreatie en een betere milieuperformatie (bv. minder energie-, minder chemicaliën- en minder waterverbruik). De economische impact voor de watertechnologiebedrijven is duidelijk gericht op opportuniteiten om installaties te verkopen aan de doelgroep bedrijven, met mogelijks een spillover naar andere waterafhankelijke sectoren zoals de chemiesector. Grofweg wordt een investering van minstens 5 miljoen EUR verwacht in de valorisatieperiode van het project (5 jaar na afloop van het project).

De projectpartners

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Flanders’FOOD, De Blauwe Cluster, VITO, VLAKWA, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent.

Vragen? Neem contact op!

Voor meer info, neem contact op met Matthias Mertens.

Ontdek al onze projecten

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial