Brouwerij Martens sluit langetermijn partnerschap met Waterleau

Leestijd: 3 minuten

Brouwerij Martens sluit langetermijn partnerschap met Waterleau

Waterleau

10/02/2022

Bierbrouwer Martens kende ondanks de pandemie een sterke groei. Met een jaarlijkse productie van  4 miljoen hectoliter is de brouwer vandaag de tweede grootste van ons land.

De sterk geautomatiseerde brouwerij te Kaulille werd in 2007 in gebruik genomen. Sinds de opstart werd de brouwcapaciteit er gevoelig uitgebreid. Vandaag barst ook de bestaande waterzuivering er net niet uit haar voegen. Een structurele bijsturing van de waterzuivering drong zich op. De uittekening van de nieuwe strategie mondde uit in een verrassende out-of-the box aanpak waarbij Waterleau de langetermijn partner van brouwerij Martens wordt.

Martens brouwt. Waterleau zuivert.

De brouwerij wil zich vooral concentreren op waarde creatie vanuit de brouwexpertise. Liever investeren in bierproductie en het watermanagement doorschuiven naar een specialist aan een afgesproken prijs. Brouwerij Martens en Waterleau vonden elkaar al snel in een slimme aanpak waarbij elke partij zich op zijn core business kan focussen.

Een technologische uitdaging

“We hadden bij Brouwerij Martens een behoorlijk complex technisch vraagstuk voorliggen, en het is dankzij het technologische voorstel van Waterleau dat we voor hen gekozen hebben”, aldus Jan Martens. In het project dienden 3 vraagstukken gelijktijdig opgelost te worden: de waterhuishouding, de energiehuishouding en de warmtehuishouding. Zo werd er o.a. gekozen voor de innovatieve ultra compacte anaerobe toren reactor van Waterleau. Het gerecupereerde biogas wordt gebruikt voor energie- en warmteproductie, de bestaande aerobe zuivering wordt opgewaardeerd tot membraanbioreactor en er was de ambitie om meer dan 90% van het gezuiverde water te kunnen hergebruiken. Om de warmtecyclus nog wat complexer te maken wilde de brouwerij graag dat het hergebruik water gekoeld aangeleverd werd aan de brouwerij.

Waterleau-as-a-Service

Behalve het technische vraagstuk, was brouwerij Martens ook vragende partij om het project te kunnen realiseren zonder dit zelf te moeten financieren. Waterleau zal het project uitvoeren in een 10-jarig Water-as-a-Service model. Hiertoe werd de technologie verpakt tot compacte, modulaire en plug-en-play units, wat het makkelijker maakt om deze in te zetten in een verhuur- of water-as-a-Service model. “Deze aanpak” vertelt Jeroen De Lathouwer, “past perfect in onze strategie waarbij we in ons internationaal programma om capex free oplossingen zoals DBFO, WaaS, Long en Short Term Rentals naar de markt te brengen en een zeer mooie Belgische referentie aan onze lijst mogen toevoegen.

Digitalisering van de exploitatie.

In het kader van de 10-jarige Water-as-a-Service overeenkomst, zal Waterleau ook instaan voor de exploitatie. Hiertoe wordt de waterzuivering omgevormd tot een ‘connected plant’ en alle data wordt doorgestuurd naar Waterleau’s cloud based monitoring platform SmartLab. De operatoren zelf worden voorzien door brouwerij Martens, maar vanuit de Waterleau controlekamer zullen process ingenieurs de opvolging en aansturing van de waterzuivering en de water hergebruik installatie garanderen. Hierdoor zijn we zeker dat de installatie op zijn optimum punt blijft werken: maximaal resultaat tegen minimale kosten en peace-of-mind voor onze klanten.

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial