Steun voor onderzoeksinfrastructuur hogescholen

Leestijd: 2 minuten

Steun voor onderzoeksinfrastructuur hogescholen

Health and Water Technology (HOGENT)

28/01/2021

Hogescholen zijn belangrijke spelers in praktijkgericht, innoverend onderzoek en dienstverlening. Ze worden hierbij financieel gesteund door bv. initiatieven als blikopener waarbij deelnemende expertise- of onderzoekscentra gratis eerstelijnsadvies kunnen verlenen (bv. blikopener water: https://www.blikopener.vlaanderen/030604hgt).

Daarnaast besliste Vlaams minister van economie en innovatie, Hilde Crevits, om 1,7 miljoen euro steun voor hogescholen te voorzien. Met deze financiering geeft ze de hogescholen de kans om state-of-the-art infrastructuur aan te schaffen.

In het kader van deze financiering, lanceerde VLAIO een oproep onderzoeksfinanciering voor hogescholen. Het onderzoekscentrum Health and Water Technology diende haar dossier in en viel in de prijzen. Dankzij deze financiële push, kan het onderzoekscentrum een mobiele waterzuiveringsunit met laboratoriumruimte bouwen. Via deze infrastructuur kan men ‘on site’ en deels vanop afstand, het effect van voorgestelde aanpassingen op de waterzuiveringsunit grotendeels in real-time opvolgen.  Dit met doel om uiteindelijk tot een optimalisatie van de volle schaal installaties te komen.

Concreet zal de waterzuiveringsunit uit verschillende modules bestaan, waardoor verschillende reactorconfiguraties (conventioneel continu systeem, batch reactor of membraanbioreactor) zullen kunnen geïmplementeerd worden. Ook kan de reactor eenvoudigweg ingezet worden voor andere toepassingen zoals bv. filtratietesten, bezinkingstesten,… Daarnaast bestaat de mobiele unit een tweede deel, het labo gedeelte. Dit bevat alle apparatuur voor het uitvoeren van klassieke water- en slibtesten, een opstelling voor het uitvoeren van respirometrisch onderzoek, infrastructuur voor uitgebreide microscopie en voor zowel klassieke identificatie als snelle moleculaire identificatie van micro-organismen. Tenslotte beschikt de unit eveneens over de nodige apparatuur voor het uitvoeren van energiemetingen op de mobiele waterzuivering  Deze meetapparatuur kan ook ingezet worden voor het uitvoeren van energiemetingen op de volle schaal installaties van desbetreffende sites. Het energiebesparend effect door het aanpassen van bepaalde waterzuiveringsparameters kan op deze wijze direct bepaald én opgevolgd worden.

Het doel is om op korte termijn te starten met de bouw van deze mobiele waterzuiveringsunit, met labo, die dan uiteindelijk in het najaar van 2021 operationeel zal zijn. Een update zal via de nieuwsbrief van watercircle.be regelmatig gegeven worden.

Meer informatie

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial